Houd de Vastelaovend vast en geef het door

Een groep ‘Vastelaovend hoeëgheden’ uit het Heuvelland raakte bevriend tijdens Vastelaovend 2019-2020. Zaterdag 9 januari lanceerden zij een eigen initiatief: De krach van Vastelaovend: een lied dat speciaal voor hen is geschreven en waarin zij zelf, naast Andy en Roy, ook zingen. Om zo het cultureel erfgoed van Vastelaovend uit te dragen en door te geven aan de jongere generatie en iedereen die nu kracht nodig heeft. De hoogheden geven aan: “Vastelaovend kun je niet afgelasten. We worden uitgedaagd om de start van de Vastentijd anders vorm te geven. Vastelaovend is meer dan polonaise in een café of op straat. Vastelaovend is een gevoel; dat zit in je!”
Hoe het begon
Tijdens het feestgedruis van de afgelopen carnavalsperiode spraken ze af om na de Vastelaovend nog eens bij elkaar te komen om terug te kijken en na te genieten. Ze realiseerden zich op dat moment allemaal dat de droom om “Einmol Prinz so sin” werkelijkheid was geworden. Allemaal wilden ze dat gevoel zo lang mogelijk vasthouden en koesteren. Toen de maatregelen dat toelieten, werd in de zomer van vorig jaar een barbecue georganiseerd. Ook daarna hield de groep digitaal contact. Aan het einde van de zomer werden her en der al de eerste Vastelaovends-activiteiten afgelast en besloten carnavalsverenigingen om geen nieuwe hoogheden te proclameren. Voor iedereen een vreemd gevoel en onzekerheid over de aankomende Vastelaovend. Wat in ieder geval wel zeker was, was dat zij de boeken in zouden gaan als hoogheden voor langer dan één jaar. Maar voor hoe lang? Alles zou anders zijn de aankomende Vastelaovend. Maar in plaats van te kijken naar wat allemaal niet mogelijk zou zijn, besloot de groep om te kijken wat wèl mogelijk was.

Het lied “De krach van Vastelaovend”
Muziek maken en luisteren kan je altijd en overal. Alle sociale media en nieuwe vergadertechnieken zoals Teams en Zoom helpen ons om activiteiten te bedenken en inventief te zijn. De groep besloot dan ook om een eigen lied te maken. Een lied dat de boodschap bevat dat de Vastelaovends-cultuur vastgehouden en doorgegeven moet worden aan de jeugd. Een signaal van kracht voor de mensen die dat nodig hebben. De totstandkoming van het lied is ook een samenspel van jong en oud.

De jonge opkomende Dwayne Horbag (van het duo Sjpringlaevend) heeft het lied gecomponeerd en geschreven. Voor de zang werd Frans Croonenberg benaderd. Een gevestigde naam in Limburg en een man van het Heuvelland. Frans was in 2020 zestig jaar artiest en vond dit initiatief meteen geweldig. Om het geheel te completeren werden Andy (zoon van Frans) met zijn zangpartner Roy (Willems) gevraagd om mede de zang voor hun rekening te nemen. Onfortuinlijk werden Andy en Frans in december positief op Corona getest. Andy herstelde snel en omdat niet duidelijk was wanneer Frans zou kunnen deelnemen aan het lied werd rond de jaarwisseling het lied helemaal ingezongen door Andy en Roy. Uiteraard met bijdrage van het koor van alle hoogheden. In kleine groepjes werd ingezongen in de studio van Marlstone en sinds begin januari is het lied gereed. De krach van Vastelaovend is afgelopen zaterdag 9 januari gelanceerd in de radio-uitzending “Clubwerk” van 3Heuvelland. Het lied is te vinden op Spotify, i-Tunes en YouTube (De krach van Vastelaovend).
Wat zit er nog in het vat?
Frans Croonenberg is gelukkig ook weer herstellende en zal op afzienbare termijn ook zijn bijdrage leveren aan het lied. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de videoclip. Die zal eind januari gereed zijn.