Voor een benefietoptreden in Landgraaf zocht in 2022 texmexaccordeonist Martin Krousen uit Kerkrade enkele muzikale begeleiders en kwam uit bij Thei Hanssen en Jo Janssen, die eerder met hem in ’t Jód tsimmer hadden gespeeld. Als gitarist vroeg hij Paul Weelen. Het repertoire bestaat uit een mix van lokale, regionale en internationale liedjes, met een forse eigen inbreng, maar ook de liedjes van Nico Ploum hebben er een ereplaats.
Het optreden was zo leuk dat de oude rotten in de Limburgse muziekwereld besloten als band door te gaan. De naam was een vondst toen bij een optreden bij een 25-jarig huwelijksfeest de ‘kauw sjóttel’ langs de neuzen van de heren ging.
Het eerste tv-optreden volgde in het programma Knooppunt Het Vonderen van Serjaer bij ML5 in Susteren in maart dit jaar. De band bleef veel plezier beleven aan de gezamenlijke repetities en optredens en dus werd er ook gewerkt aan uitbreiding van het repertoire. Dat resulteerde weer in de eerste opnames bij Marlstone en op …… 2023 gaat deze single in première.
Het liedje is een compositie van Paul Weelen. Hoe vaak zeggen mensen niet tegen elkaar ‘als het aan mij lag’ en komen dan met simpele oplossingen voor ingewikkelde problemen. Dat is ook waar dit liedje over gaat: de kloof tussen arm en rijk. Maar er is meer aan de hand met het liedje, want in feite is het ook een lesje Kerkraads. De aanvoegende wijs is misschien het beste uit te leggen met een voorbeeld in het Duits: Wenn das Wörtchen wenn nicht wär, wär ich längst ein Milllionär! In het Nederlands bestaat deze werkwoordsvorm nog slechts in enkele zeer verouderde uitdrukkingen: Moge de beste winnen. In het Kerkraads is het een gewone manier van uitdrukken en het liedje staat dan ook vol met deze aanvoegende wijs. Went ’t an miech leug: als het aan mij lag.

Voor meer informatie kijk op facebook.